Zo maak jij de mooiste foto voor jouw kerstkaart

Maak je kerstkaart persoonlijk met een foto van jou, of samen met je familie of huisdieren. Heb je geen of weinig ervaring met fotografie? Dan raden we je zeker aan om onderstaande tips door te lezen. Zo zal je zien dat jij dit jaar met een beetje geduld zelf de leukste foto maakt voor jouw kerstkaart.

Als je al een goede camera hebt, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Maar het is niet nodig om speciaal voor een foto op jouw kerstkaart een nieuwe dure camera aan te schaffen. Ook is het niet onmogelijk om zonder dure camera een geschikte foto te maken voor je kerstkaart. Pak je mobiele telefoon of ga op zoek naar je digitale camera en schiet dat perfecte plaatje.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Denk eerst na wat voor foto er op jouw kerstkaart moet komen. Heb je nog wat kerstattributen nodig? Wil jij de foto in een setting á la Winter Wonderland? Of wil je een familieportret met iedereen in een kersttrui op je kerstkaart? Zorg ook dat jouw camera stevig staat op bijvoorbeeld een statief voor een rechte foto. Bereid alles zo goed mogelijk voor en leg alvast alles klaar. Je zult namelijk zien dat het perfect plaatje schieten al genoeg tijd in beslag neemt.

Licht

Voorkom donkere foto’s op je kerstkaart en zoek voordat je begint een goede hoek met genoeg licht. Komt er teveel licht binnen? Hang dan bijvoorbeeld vitrage voor het raam. Of zet een paar lampen neer, zodat het complete plaatje goed wordt belicht.

Zelfontspanner

Zal je net zien: is je hele setting is goed, iedereen glimlacht, de lichtinval is perfect… blijf jij net aan een kersttak hangen. Maak het jezelf een stuk gemakkelijker en werk met een zelfontspanner. Een zelfontspanner voor bijvoorbeeld je mobiel koop je al voor een paar euro.

Perfectie is niet altijd perfect

Ga je voor een perfect portret waar geen foutje in te vinden valt? Maar staat er tussen de gemaakte opnames geen enkel exemplaar dat voldoet aan deze eisen voor je kerstkaart? Wees niet gefrustreerd en zie de schoonheid van het niet zo perfecte plaatje in. Kijk tussen de resultaten en wie weet vind je juist wel een hele spontane foto die je graag met iedereen wil delen.

Geduld is een schone zaak

Het klinkt cliché, maar geduld is een schone zaak. De meeste foto’s worden echt niet binnen een paar shots gemaakt. Soms duurt het zelf uren voordat het perfecte plaatje wordt geschoten een kerstkaart. Blijf geduldig, vooral met dieren of grotere groepen mensen.

De finishing touch

Vergeet niet om na de shoot de foto’s te bewerken voor het leukste resultaat voor jouw kerstkaart. Heb je de foto’s gemaakt met je mobiel? Je telefoon heeft zelf al een paar opties voor het bijsnijden, toevoegen van filters en perfectioneren van het licht. Of maak gebruik van apps als Instagram of bewerkingsprogramma’s als Photoshop. Geef jezelf ook in dit geval de tijd. Met een beetje geduld pronkt het perfecte plaatje dit jaar op jouw kerstkaart.

Leave a Comment